FlevoFlora assortiment najaar/winter

Helleborus geeft wintertuin kleur

Wanneer de tuinen in het najaar verdorren en een sombere uitstraling krijgen, geeft de Helleborus tuinen kleur. FlevoFlora kweekt de Helleborus, die bloeit van ongeveer december tot en met eind april. Een bekende Helleborus-variant is de Helleborus Niger met witte bloemen. Deze plant wordt ook wel kerstroos genoemd, omdat die met kerst altijd bloeit. Toch is de botanische Helleborus Niger niet de best presterende Helleborus. Hybride soorten zijn veel sterker en hebben betere bloeiprestaties. FlevoFlora heeft zich daarom juist in de verbeterde, hybride soorten gespecialiseerd.

Helleborus in allerlei kleuren en varianten

De Helleborus is een winterharde plant. Met name de Helleborus Orientalis is er in vele kleuren; van wit tot donkerrood en donkerpaars en alle tinten daar tussenin. Ook zijn er zogenaamde ‘spotted’ bloemen. Deze bloemen hebben spikkels in een andere kleur. Verder zijn er dubbelbloemige varianten of bloemen die op anemonen lijken. Zelfs wanneer een Helleborus is uitgebloeid, blijven de bloemen sierwaarde hebben, want ze verkleuren dan naar groen.

 

FlevoFlora is sterk in veredeling Helleborus

Naast het kweken van de Helleborus heeft FlevoFlora zich gespecialiseerd in het veredelen of ‘breeden’ van hybride soorten. Hybride soorten zijn meestal sterker dan botanische rassen. Door te veredelen met hybride soorten, ontstaan nog sterkere Helleborus-varianten. We veredelen om bijvoorbeeld een nieuwe kleur te ontwikkelen of om de weerbaarheid van de plant te vergroten. Ook een rijkere of langere bloei, oftewel de tuinprestaties, kunnen een reden zijn om verdeling toe te passen.

Met Helleborus biodiversiteit in de winter

Voor insecten is het in de winter lastiger om voedsel te vinden. Door in tuinen onder andere de Helleborus te planten, kunnen insecten ook in de koudste tijd van het jaar voedsel vinden. Plant dus een aantal Helleborus-soorten in je tuin voor meer biodiversiteit en je tuin wordt aantrekkelijker voor insecten. Voor de Helleborus en andere vaste tuinplanten werkt FlevoFlora samen met andere kwekerijen onder de naam Colour your Season (link). Samen bieden wij een prachtig assortiment tuinplanten dat jaarrond bloeit en te koop is in de vakhandel.

Assortiment voorjaarsbloeiers FlevoFlora
Assortiment zomerbloeiers FlevoFlora
Assortiment najaar-winterbloeiers FlevoFlora