Veredeling

Nieuwe soorten Helleborus ontwikkelen

Door plantensoorten te kruisen, ontstaan nieuwe rassen met verbeterde eigenschappen en/of andere kleuren. Dit proces heet veredelen. Internationaal is de term ‘breeding’. In 2014 zijn we bij FlevoFlora in Marknesse hobbymatig gestart met het veredelen van de Helleborus. Sinds 2019 doen we dit professioneel. Een nieuw ras ontwikkelen, kan meerdere redenen hebben, bijvoorbeeld nieuwe kleuren bloemen of blad, een hogere weerbaarheid en kwaliteit of betere tuinprestaties, zoals een rijkere of langere bloei.

Hybride Helleborus 1 + 1 = 3

Een aantal botanische Helleborus-soorten is in de natuur moeilijk of niet met elkaar te kruisen, maar in een veredelingsomgeving kan dit wel. De varianten die uit deze soortkruisingen ontstaan, noemen we hybride soorten. Dit zijn vaak sterke varianten. Door de sterke eigenschappen van diverse Helleborussen te combineren, ontstaan planten met nog betere eigenschappen. Bij de hybride soorten geldt dan ook: 1 + 1 wordt 3. Het zijn sterk verbeterde types. Lijkt het je leuk om bij het veredelingsproces te helpen? Bekijk dan onze Vacatures (link).

Natuur nabootsen

Bij FlevoFlora kweken we sterke tuinplanten, die gewend zijn om buiten te staan. Hierdoor krijgen ze een hogere weerbaarheid. Het veredelingsproces vindt plaats in beschermde ruimtes in de kas, zodat er geen ongewenste kruisingen ontstaan. Wanneer de planten zich genoeg hebben ontwikkeld, laten wij ze buiten verder groeien. Zo bootsen we de natuur na. Lees hier meer over kwekerij FlevoFlora.

Innovatief telen op recirculerende teeltvloeren

Bij FlevoFlora maken we steeds duurzame keuzes. We telen in kweekpotten van gerecycled materiaal. De plantetiketten zijn van biologisch afbreekbaar materiaal. Als gewasbescherming werken we zoveel mogelijk met biologische middelen of zetten natuurlijke bestrijders in, zoals insecten. De kweekpotten staan bij ons op recirculerende teeltvloeren. Dit betekent dat wij het beregeningswater opvangen en hergebruiken. Door water te testen, weet onze computer hoeveel meststoffen die aan het water moet toevoegen. Ontdek hier wat FlevoFlora nog meer doet op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.